Skip to main content

Er zijn enorm veel website ontwikkelaars actief; ieder met zijn eigen kwaliteiten, prioriteiten en voorkeuren. Veel website ontwikkelaars werken graag met WordPress, dit is dan ook het meest gebruikte CMS ter wereld. De exacte cijfers hiervan zijn niet bekend maar de schattingen fluctueren tussen de 25% en 50% marktaandeel voor WordPress.

WordPress is een zeer toegankelijk platform waar mensen snel mee aan de slag kunnen; echter betekend dit niet dat elke WordPress website eenvoudig te maken is. De website kan zeer simpel maar ook enorm gecompliceerd zijn. Om deze reden schijf ik deze post over de verschillende soorten WordPress sites en de bijhorende prijs waar men op kan rekenen in de huidige markt.

De WordPress ontwikkeling markt

Er zijn een aantal veel voorkomende geluiden die ik vaak voorbij zie komen op WordPress gerelateerde websites betreffende het design en ontwikkeling van WordPress sites. Een voorbeeld:

Wanneer mensen die geen WordPress design/ontwikkeling expert zijn een opdracht aannemen om een WordPress site te maken dan werken ze boven hun kunnen, leveren een slecht product af en zijn in het vaarwater van “echte” WordPress ontwikkelaars.

of

Wanneer mensen die geen WordPress design/ontwikkeling expert zijn een opdracht aannemen om een WordPress site te maken dan bieden ze vaak een (te) lage prijs aan wat zal resulteren in een snel, rommelig en onprofessioneel resultaat. Dit brengt het CMS WordPress in een kwaad daglicht omdat veel mensen om deze manier niet de mogelijkheden van WordPress zullen zien. Dit slechte imago zal resulteren in dat mensen niet veel voor hun Wordpress site willen betalen aan professionals.

Beide punten hebben zeker een kern van waarheid en kan weinig over gezegd worden. Ik sta echter niet achter dat de WordPress markt louter voor professionele ontwikkelaars zou moeten blijven. Het is een platform voor zowel beginners als professionals, echter moet dit verschil duidelijk zijn bij de zakelijke markt opzoek naar een website ontwikkelaar.

Het is onduidelijk voor de klant welke bedrijven nou vergevorderde WordPress ontwikkelaars zijn en welke bedrijven zich alleen zo profileren maar vervolgens weinig kwaliteit kunnen leveren.

Nu hoeft men natuurlijk niet altijd opzoek te gaan naar een vergevorderde WordPress ontwikkelaar, vaak kunnen ontwikkelaars met minder expertise het gewenste resultaat al behalen. De belangrijkste vraag is dus; wat voor website heb ik écht nodig als bedrijf? 

1. Hoeveel kost een WordPress site (doe-het-zelf)?

Tijd om prijzen te bespreken. De prijzen die ik ga schetsen zijn bedoeld voor potentiële klanten die opzoek zijn naar een WordPress ontwikkelaar en voor mensen die deze dienst aan willen bieden maar niet weten wat zij moeten vragen.

WordPress is een open-source platform en dus gratis. Om de website online te krijgen heb je een domeinnaam en hosting nodig, vervolgens werk je vaak vanuit een thema en met verschillende plugins, hier worden de eerste kosten gemaakt.

Prijsopbouw

 • Domeinnaam: €10 per jaar
 • Hosting: €10 – €30 per maand (afhankelijk van de snelheid en grootte)
 • Premium thema: €50 – €200
 • Premium plugins: €15 – €200
 • Totalen: €200 – €1.000+

In deze situatie zal men alles zelf moeten instellen, hier is tijd voor nodig en zal een beginner vaak veel tijd kosten om het zo te krijgen zoals zij willen.

2. Hoeveel kost een gebruiksklaar opgeleverde WordPress website (+ onderhoud)?

WordPress ontwikkelt zichzelf als platform in rap tempo, er komen steeds meer functionaliteiten en in die zin wordt het enerzijds makkelijker maar ook moeilijker om te gebruiken. Makkelijker in de zin dat de standaard functies eenvoudiger en duidelijker zijn voor de normale gebruikers. Moeilijker in de zin dat de mogelijkheden en flexibiliteit van het platform zich hebben gevaluteerd; meer mogelijkheden – meer functies – meer kennis nodig.

De complexiteit van WordPress bied de gevorderde gebruikers een sterk en betrouwbaar website ontwikkeling platform. Je zou het kunnen vergelijken met Photoshop experts, ze zouden de software zelf niet kunnen bouwen maar ze kunnen er fantastische dingen mee bereiken. Daarnaast is Photoshop ook een zeer toegankelijk programma maar zit er uiteraard ook een groot verschil tussen de experts en de beginnelingen.

De service van het leveren van een gebruiksklare WordPress website en het onderhoud houd in dat er geen maatwerk geleverd wordt. De WordPress functionaliteiten zullen zo goed mogelijk benut worden in combinatie met krachtige thema’s of plugins.

Deze service houd in dat men een expert is voor het opzetten van een blog, portfolio’s, informatieve bedrijfs websites, etc. Men weet alle ins en outs van de mogelijkheden en kent veel plugins om de websites de ondersteunen. Daarnaast zou de persoon moeten weten hoe de website onderhouden moet worden om ten minste de website snel en veilig te houden.

Prijzen  

Je ziet in de markt meerdere manieren om de prijs op te bouwen:

 • Uurtarief: €50 – €100 per uur
 • Vast tarief: €500 – €1.500
 • Maandelijks: €30- €50 per maand (Als aanvulling op de start kosten)
 • Maatwerk extra’s: €50 – €100 per uur
 • WordPress “training”: €100 – €200
 • Schatting totalen: €500 – €2.500+

Dit kost uiteraard meer dan een doe-het-zelf website maar het neemt alle zorgen weg en is relatief goed betaalbaar ten opzichte van volledig maatwerk. Een totaal op maat gemaakt WordPress website is niet iets wat iedereen nodig heeft en deze optie is dus voor veel bedrijven een zeer goede optie.

3. Hoeveel kost een op maat gemaakte WordPress site?

Hier worden de WordPress projecten echt interessant en kan je het eigenlijk bijna niet meer vergelijken met bovenstaande projecten. Deze sectie is alleen weggelegd voor echte WordPress expert designers en ontwikkelaars. Wanneer het plafond is bereikt van de standaard WordPress functionaliteiten komt maatwerk naar voren.

Deze dienst vergt een kennis van PHP, CSS, Javascript en MySQL; de “codeer-talen” achter WordPress websites. Deze mensen zijn in staat om zelf thema’s en plugins te ontwikkelen, ze kunnen de website zo coderen dat het een snelle en goed functionerende website is.

Het zijn vaak zeer complexe projecten maar met maatwerk word altijd meer bereikt dan via de reguliere paden. De kwaliteit en snelheid van de website zal hoger zijn en de opties oneindig.

Prijs schatting

 • Maatwerk WordPress Thema: €3.000 – €6.000
 • Maatwerk WordPress Website: €6.000 – €15.000
 • Maatwerk WordPress webshop: €6.000 – €20.000
 • Maatwerk WordPress Web App €15.000 – €60.000+

Deze aanpak werkt het beste als de expertise, visie en budget allemaal op één lijn liggen. Men zal zich er van bewust moeten worden wat het echt is wat zij nodig zijn voordat ze dit soort bedragen gaan investeren. Kijk of vraag altijd naar referenties die de expertise van de ontwikkelaar bevestigd, er zijn namelijk veel bedrijven die zich profileren als expert maar dit niet zijn.

Conclusie

Er zijn dus veel verschillende manieren waarop WordPress ingezet kan worden, de belangrijkste vraag is; hoeveel kwaliteit en maatwerk heb je nodig om jouw gewenste resultaat te bereiken? Wil je een goed werkende, unieke, snelle website maar heb je geen maatwerk nodig dan is optie 2 vaak de beste optie voor veel bedrijven.

Optie 2 in combinatie met een uniek en op maatwerk gemaakt design wordt het meest gekozen door onze klanten.
Norbruis geeft u graag advies wat voor investering bij uw wensen past.
Klik hier om in contact te komen

Leave a Reply

Alle rechten voorbehouden aan Norbruis.com